Super Dexta

Super Dexta

Tällä sivulla kerromme tilakaupan mukana tulleesta Fordson Super Dexta traktorin vaiheista.

6.1.2012 Fordson Super Dexta käynnistettiin tänään. Piti vaihtaa startin solenoidi ja lisätä puuttuva hehku. Korjasin myös hehkun kytkimen. Akku paikoilleen, hehkutus ja starttaus – ei käyntiin. Muutaman yrityksen jälkeen kun vielä uskoi että hehkua tosiaan pitää käyttää 50 sek. niin ei muuta kuin hyrähti käyntiin. Käynti kuin Perkinsissä pitääkin, kyllä tällä vielä tämän talven lumet aurataan. Kunnostusprojekti käynnistyy taloremontin jälkeen tai kun luppoaikaa jää.

Ja se käynnistyi

Ja se käynnistyi

16.1.2012 Ketjut olivat traktorin vieressä, vetäisin Pajerolla tantereelle. Hetken levittelyn jälkeen Dexta päälle ja ketjut paikoilleen. Ovat kuluneet ja hieman joutui virittelemään, mutta istuvat hyvin paikoillaan. Takalana syntyi kantokoukusta ja koukkuun kiinnitettävästä lanalevystä. Akku piti uusia, startin solenoidi oli simahtanut, joten uusi tilalle. Korjasin penkin jousimekanismia sorvaamallani 8:lla uudella massinkiholkilla sekä kumijousien metallipäätyjen liimaamisella 2-komponentti kumiliimalla. Termostaatti oli juminut auki, kävi kylmänä. Vaihdoin uuden niin jopa alkoi lämpömittarikin reagoimaan. Käynnistyminen oli sitkeässä mutta sitten keksin pakkosyöttönapin, jota olin aikaisemminkin kokeillut mutta kun oli niin jumissa ettei liikkunut minnekkään, luulin ettei ko nappia tässä yksilössä ole. Pihdit vain kunnolla nappiin kiinni niin johan rupesi liikkumaan. Tämän jälkeen jyrähti pikku starttauksella tulille.

Ensimmäinen ulostulo

Ensimmäinen ulostulo

17.1.2012 Ja pakkosyöttö tosiaan toimii, kahdeksan asteen pakkasesta lämmittämättä käyntiin.

20.2.2012 Dexta heittäytyi presidentin vaalien aikaan politikoimaan, ei suostunut kääntymään vasemmalle ennenkuin lämpesi kunnolla. Syyksi epäilin ja osoittautui vesi ”ohjaussimpukassa”. No ohjaussimpukka varmistui kulissimekanismiksi, jossa tosiaan oli vedensekaista öljyä pohjalla eli jäädyttyään esti karan liikkeen alaspäin. Korjauksen yhteydessä vaihdettiin rattiakselin laakeri. Muutakin korjauksia samaan aikaan, polttoainepumppu ja putki tankilta pumpulle.

25.3.2012 Heikki käskyttää Dextaa varovasti.

Dexta Heikin komennossa

Dexta Heikin komennossa

17.7.2012 Dexta tositoimissa tien kunnostuksessa

Kuormausta

Kuormausta

 

Kuorman haussa

Kuorman haussa

24.7.2012 Olisiko ylikuormaa?

Dextatiukilla

Dextatiukilla

21.5.2017 Nostolaitteen korjaus kun asentosäätö ei toiminut ja vetovastussäätö toimi vaillinaisesti eikä nostovoima riittänyt. Voiman puute johtui rungon ja hydraulikannen välisen O-renkaan katkoksesta ja säätöjen toimimattomuus vivuston ruostumisesta ja epämääräisestä korjauksesta. Imusuodatin oli mennyt jossain vaiheessa tukkoon ja pumpun imu oli repinyt verkkoon reiän.

Imusuodatin purettuna

Suodattimen verkko paikattu messingillä juottamalla

Pääty hitsattu paikoilleen

Hydraulikannen sisäpuoli maalattu siistiksi

Visusto asennettu kunnostettuna paikoilleen